Анализи Archives - Bits of insurance

Преминот во Косово од ексклузивно MTPL пазар кон поразновиден пазар

Помеѓу 2008-2017 година, косовскиот пазар на неживотно осигурување се зголеми за 28,5 милиони евра (+ 50,6%) во однос на GWP. […] Повеќе »

Топ 3 најголеми осигурители учествуваа со повеќе од 60% од вкупниот пазар во Србија

Српскиот осигурителен пазар ја заврши 2018 година со GWP во вредност од 845 милиони евра, што претставува зголемување од 7,6% […] Повеќе »

Анализа на влијанието на Брегзит

Нова финансиска анализа покажа дека 275 фирми ги преместуваат или веќе ги преместиле своите бизниси, персоналот и имотот од Велика […] Повеќе »

Што кажува извештајот за движењата на осигурителниот пазар во Македонија за 2017 година?

Агенцијата за супервизија на осигурување, секоја година на јавноста преку своите анализи им ги доближува бројките на осигурителниот бизнис. Ова […] Повеќе »

EIOPA издаде извештај каде што ги детектира неуспесите и пропустите во осигурувањето

EIOPA- европското надзорно тело за осигурување и професионално пензиско осигурување, објави известај со наслов „Неуспеси и пропусти во осигурувањето: Преглед […] Повеќе »
инвестициски фондови

Инвестициски фондови – остварени резултати

По првиот разговор со Јован Радановиќ од друштвото КБ Публикум Инвест АД Скопје ги начнавме нај базичните поими за Инвестициските […] Повеќе »

Студија од Алианс за ризикот од природните непогоди

[pdf-embedder url=”https://bitsofinsurance.bitnamiapp.com/wp-content/uploads/2018/06/AGCS_NaturalCapitalRiskReport.pdf”]   Можете да ја прочитате и студија за пазарниот и кредитниот ризик. Повеќе »
Designed by Freepik

Административни задачи во Британија

Просечниот возрасен човек во Британија прави по 109 административни задачи секоја година според исражувањето објавено во Independent. Експертите добиле до […] Повеќе »

Вработените во осигурителниот сектор најскапи за работодавачите

Работодавачите во Македонија во 2016 година просечно годишно издвојувале по 398,242 денари  по вработен, соопшти Македонскиот државен завод за статистика. […] Повеќе »

Каков тип на инвестициски фонд е за Вас?

Доколку прочитавте какви типови на инвестициски фондови постојат, може да се прашувате, кој фонд би бил најсоодветен за Вас. При одлуката, треба […] Повеќе »