Вселенскиот туризам - нов ризик за осигурителните компании - Bits of insurance

Вселенскиот туризам – нов ризик за осигурителните компании

Осигурувањето на вселенските ракети и сателите најверојатно ќе чини значително повеќе по неодамнешниот случај со европската ракета Вега. Таа ги погоди осигурителните компании со рекордна загуба на овој пазар од 369 милиони евра.

Ракетата Вега носејќи воени набљудувачки сателити за Обединетите Арапски Емирати се одалечи од патеката набргу по полетувањето и се сруши.

Пред несреќата, италијанската воздушна компанија Авио Аеро, од која е изградена Вега, рече дека има 100% стапка на успех.

Осигурителната загуба за ракетата и сателитот ја претставува најголемата забележана загуба на вселенскиот пазар, соопшти фирмата за сателитски анализи Серадата.

До сега, премиите за осигурување за комерцијални сателитски и ракетни несреќи паѓаа поради силната конкуренција меѓу осигурителните компании и подобрената сигурност на ракети.

Но, тоа може да се промени во последиците од несреќата во Вега, што доведе до поголеми трошоци за лансирање вселенски ракети.

„Вселенските осигурителни компании претрпеа две големи побарувања во текот на изминатата година и цената на овие загуби далеку ги надминува заработените премии во овој сектор“, рече Ник Браун, главен извршен директор на групата во осигурителот Глобал Аероспејс, кој е поддржан од големите реосигурувачи Минхен Ре и Беркшир Хатавеј.

„Стапките на осигурување беа на историски ниски нивоа и треба значително да се зголемат“.

Вселенското патување може да се спротивстави на секторот за вселенско и авијациско осигурување.

„Доаѓањето на вселенскиот туризам претставува сосема нова област на ризик за осигурителните компании“, рече Браун од Глобал аеросфејс.