Хакер провалил во бугарскиот даночен систем - Bits of insurance

Хакер провалил во бугарскиот даночен систем

Хакер провалил во најголемата даночна база на Бугарија и украл финансиски детали за секој вработен граѓанин во земјата, пред да ги објави на интернет.

Во потрагата по извршител, полицијата уапси 20-годишен Кристијан Бојков минатиот вторник, обвинувајќи го за извршување компјутерски криминал, објави Reuters.

Канцеларијата на градскиот обвинител во Софија тврди дека Бојков во јуни ја хакирал базата на податоци за Националната агенција за приходи (NRA), земајќи ги информациите за социјално осигурување, банка и плата од пет милиони Бугари што плаќаат даноци.

Полицијата го упадна во куќата на Бојков во средата во Софија и заплени компјутерски уреди што содржат шифрирани податоци.


Јавор Колев, шеф на единицата за сајбербезбедност на полицијата, изјави дека доказите “сугерираат дека осомничениот е поврзан со криминалот”.