Нова жртва на сајбер криминал - Bits of insurance

Нова жртва на сајбер криминал

Викендов уште една жртва на водечкиот криминал – нападнати владините компјутерски системи во LaPorte, Indiana.

Според претседателот на Комисијата за окрузи LaPorte д-р Вилија Кора, вработените во округот нема да имаат пристап до било која владина е-пошта или веб-страница барем неколку дена. Властите велат дека округот доживеа напад на софтверот во саботата изутрина, оневозможувајќи ги компјутерските и е-пошта системите.

Во соопштението за печатот во неделата, д-р Кора ја даде следната изјава:
За среќа, нашиот агент за одговорност Џон Џонс минатата година ни препорача cybersecurity полиса за осигурување, за која комисијата на округот ги овласти Travelers Insurance. Ги информиравме вчера за нападот и тие веднаш нè упатија кон адвокатската фирма Mullen Coughlin LLC. Фирмата е специјализирана за одговор на ваквите сајбер напади и ги координира поправките на системот. Исто така работат и на заштита на нашите компјутери од други такви вирусни инфекции .

Учествував на конференциски повик доцна во неделата изутрина со претседателот на Советот Ренди Новак, нашиот окружен ревизор, окружниот правобранител и одделот за информатичка технологија, заедно со тимот за одговор на инциденти на Mullen Coughlin. Целта беше да развијат план за одговор на нападот и да дојдат до пристап за поправка и заштита на системите. Mullen Coughlin, исто така, ќе ни помогне додека подготвуваме документација за да го пријавиме овој напад до ФБИ и други соодветни агенции. 

Mullen Coughlin испрати експерти кои ќе дојдат на местото на настанот за да му помогнат на нашиот ИТ оддел. Го поздравувам нашиот ИТ директор Дарлин Хејл и нејзиниот тим. Тие ги исклучија системите во саботата веднаш штом се откри вирусот на злонамерен софтвер. За жал, најмалку половина од нашите сервери се заразени и ќе биде потребно извесно време целосно да се врати услугата. Барам трпеливост од членовите на јавноста, бидејќи сакаме повторно да почнеме со работа.

 

Сајбер криминалот во подем – начин на заштита нема

Ова е само еден од безбројните сајбер напади што се имаат случено оваа година. Според SwissRe се очекува до 2020 година сајбер заканите да ги надминат сите останати. И покрај популарноста на овој вид на криминал македонските компании како и индивидуалците се уште немаат начин да се заштитат од него. Прашање на време е кога некоја од нашите осигурителни компании ќе го скрши мразот и ќе инвестира во сајбер безбедноста. Затоа треба да бидете подготвени и да знаете како да се заштитите од овој брзорастечки вид на криминал.

Тамара Илиева