Растот на сајбер заканите ги изложува празнините во осигурувањето - Bits of insurance

Растот на сајбер заканите ги изложува празнините во осигурувањето

Како што расте ризикот од сајбер напади, заедно со трошоците за одговорноста, сè повеќе и повеќе општи полиси за осигурување ја исклучуваат покриеноста од настани предизвикани од хакирање.

Решение е да се купи посебна полиса за сајбер, но луѓето откриваат на потешкиот начин дека таквите полиси обично не покриваат многу настани.Таков пример е Ransomware. Тоа е кога некој хакира во бизнис системот и го заклучува, барајќи бизнисот да плати откуп за да добие пристап.

“Многу пати луѓето купуваат полиса за сајбер, мислејќи дека Ransomware е покриена, но всушност тие имаат купено само покриеност од одговорност“, рече Емили Шорт, потпретседател за технолошки ризик во Brush Creek Partners во Канзас Сити. „Покриеноста од сајбер ​​одговорност ги покрива правните трошоци и сите штети на некој сопственик на бизнис, кој има прекршување и добива тужба. Но, ако претрпите Ransomware напад со барање за откуп, тоа често не е вклучено во тој тип на полиса.”

Друг јаз во растечката област на ризик: Криминалците кои пробиваат во компјутерски системи за време на производствена операција и ги преземаат индустриските контроли за да ја оштетат или уништат опремата.

“Сè почесто сајбер-криминалците пробиваат во индустриски контролни системи, ги запираат температурните сензори или прават други работи за намерно да ја разнесат или уништат опремата”, рече Шорт. “Тоа може да резултира со телесна повреда и имотна штета. Вашата општа полиса за одговорност може да има сајбер-исклучување, така што тие нема да платат имотна штета бидејќи причината за штетата е сајбер-напад. Исто така, многу пати сајбер-полисите имаат исклучок за имотна штета и телесна повреда “.

Тоа е област на тековна дебата во рамките на осигурителната индустрија околу тоа кој тип на полиса треба да го покрие. Во моментов, некои сајбер осигурителни полиси нудат дури 250.000 долари за имотна штета и телесни повреди, но реалноста е дека веројатно нема да биде доволно покриеност.

Добрата вест: Некои дополнителни полиси на пазарот ги покриваат празнините како овие. Значи, добра идеја е да разговарате со осигурителниот брокер и да бидете сигурни дека вашиот бизнис е целосно покриен за најчестите – и се поскапи за справување со – видови на компјутерски криминал.

 

Тамара Илиева