Дунав го поддржа Агросирм - Bits of insurance

Дунав го поддржа Агросирм

Дунав осигурување, најголемата осигурителна компанија во српскиот осигурителен сектор, со седиште во Белград, го поддржа земјоделскиот саем – Агросирм одржан 8-9 јуни, втора година по ред, објави компанијата на својата веб-страница.

Нада Ковачевиќ, директор на Главната филијала на Дунав во Сремска Митровица, истакна дека земјоделството е една од стратешките индустрии во Србија, од големо економско и социјално значење во однос на придонесот кон БДП, како и во однос на вработувањето, со кое се подобрува стандардот на живеење.

“Само околу 12% е искористена земјоделската површина во Србија, додека во Срем овој процент е помал и изнесува околу 10%. Климатските услови се менуваат и сите знаеме дека за сериозно земјоделско производство не е доволно само да се потпреме Агро-технологијата. За оваа причина, Дунав осигурување во соработка со Здружението на агропрес новинари почна да организира едукативни семинари за агросигурност во Србија пред осум години. Потребно е време, но тоа води до успех. Дунав како најголем национален осигурителен бренд, поседува 37 отсто од осигурувањето на култури и се обидува да ја подигне свеста кај земјоделските производители за важноста на осигурувањето, рече Ковачевиќ.