Реосигурителот Сава Ре стекна 84% од INFOND - Bits of insurance

Реосигурителот Сава Ре стекна 84% од INFOND

Словенечкиот реосигурувач SAVA Re објави дека го стекнал преостанатиот 84% акционерски интерес во друштвото за управување со локални инвестициски фондови INFOND. Цената на договорот не беше обелоденета.

“На 7 јуни 2019 година, откако ги исполни сите услови според договорот за продажба од 24 декември 2018 година, SAVA Re купи 77% удел во акционерскиот капитал на Infond doo и дополнителни 7% удел според договорот за продажба од 15 јануари 2019 година , со вкупен удел од 84% во акционерскиот капитал, а земајќи ги во предвид сопствените акции, 85% од правата на глас “, се наведува во соопштението на словенечкиот реосигурувач.

Со тоа што подружницата Заваровалница САВА д.д. веќе држи 15 отсто од акциите во компанијата, SAVA Insurance Group сега поседува 100% од правата на глас во INFOND.

INFOND е еден од најголемите менаџери на фондови во Словенија кој опслужува над 80.000 инвеститори и управува со средства во износ поголем од 300 милиони евра во фондот INFOND UMBRELLA, кој се состои од 22 под-фондови кои нудат различни инвестициони полиси. Во однос на бројот на средства, INFOND се рангира како главен менаџер на средства во Словенија со пазарно учество од околу 12%.

“Оваа аквизиција е уште еден чекор во стратегијата на SAVA Insurance Group за стекнување на раст во управувањето со средства, што заедно со осигурителниот бизнис е главен столб на работењето на Групацијата. Купувањето на INFOND ќе и овозможи на SAVA Insurance Group понатаму да се прошири и да ги развие своите операции за управување со средства “.