Првиот изглед на OS Huawei Ark - Bits of insurance

Првиот изглед на OS Huawei Ark

Како резултат на тековната трговска војна, Huawei веќе се подготви со сосема нов оперативен систем, поради тоа што Google ќе престане да ги поддржува. Во моментов, постојат многу малку работи за кои знаеме, но во јавност се најдоа неколку слики под името Ark OS, Huawei Ark OS, Ark и Huawei Ark.

201906070900386814201906070900295119

Гледајќи ги сликиве, можеме да забележиме две Android апликации и не можеме да бидеме премногу сигурни дали Ark OS ќе има Android поддршка или тоа е само кориснички интерфејс базиран на Android. Без оглед на случајот, едно е сигурно – Ark OS нема да има Google Play Store или сопствени апликации на Google, бидејќи оваа година Huawei ќе ја изгуби лиценцата за користење на оваа услуга на 19 август 2019 година.


Поради ова Huawei ги повикуваат девелоперите да ги објавуваат своите апликации на нивната AppGallery. AppGallery има 270 милиони активни корисници месечно и заедница од 560,000 девелопери.

Според Ричард Ју, извршниот директор на Huawei Consumer, Ark OS е веќе во развој од 2012 година. WinFuture, исто така, објави дека Huawei поднесе уште еден во март, како и со DPMA.