Со паметна 5G стратегија, осигурителните компании може да се прошират - Bits of insurance

Со паметна 5G стратегија, осигурителните компании може да се прошират

Во осигурителната индустрија 5G технологиите значително ќе го насочат интернетот на нештата (IoT) на потрошувачите. Значи, откако мобилниот интернет, паметните телефони и 4G го сменија начинот на кој потрошувачите се добиваат, 5G повторно ќе смени се. Во моментов, нашите паметни телефони можат да разговараат со поединечни уреди, но со брзината на технологија од 5G, ние понатаму можеме да ги насочиме овие паметни уреди да зборуваат едни со други.

Замислете ако вашиот фрижидер може да и каже вашата рерна дека стекот завршил со одмрзнување, за рерната автоматски да почне да се загрева! Замислете дека рерната може да го предупреди клиентот дека клучните делови се прегреани, и е голема шансата за пожар. Замислете дека осигурителот го информира клиентот за ова и дека може да дејствува врз информациите. Замислете колку ќе биде благодарен клиентот на неговиот агент откако ќе му ја спаси куќата?

Во прилог на општата потрошувачка, 5G ќе има огромно влијание во индустријата и комерцијалното осигурување. Со 5G технологијата, ќе можеме да ги следиме пратките во реално време, веднаш да испраќаме информации од канцелариите на лекарите и да гледаме видеа насекаде. Автономните автомобили ќе станат дел од реалноста бидејќи со 5G ќе можат да генерираат податоци во реално време со кои ќе работат. Дроновите ќе можат да обезбедат подобри повратни информации и да патуваат подалеку. Индустријата и производствената автоматизација може да се подобрат со паметни фабрики и со употреба на вештачка интелигенција..

Со паметните возила кои се многу поефикасни и безбедни, можеме да очекуваме да ги намалиме стапките на осигурување, според една статија за Иноватор. Ние исто така можеме да очекуваме да видиме побрзи трансакции и одобренија. Со богатството на информации достапни на нашите прсти, прашање на време е кога купувањето на дом ќе премине од неколку месечен процес, во нешто што ќе трае еден викенд.

5G ќе влијае на секоја индустрија – дел од нив се автомобили, здравствена заштита, производство и дистрибуција, служби за итни случаи. И 5G е намерно дизајниран така што овие индустрии можат да ги искористат предностите на мобилната конекција на начин што не бил возможен порано и да се развиваат како што се проширува употребата на 5G 

– Дон Розенберг ја сподели оваа мисла како дел од Светскиот економски форум.

Светот постојано се менува, иако некои иновации прават многу малку за да го променат. Но тогаш нешто како 5G доаѓа и целосно ги менува темелите за тоа како функционира нашиот свет. 5G ќе ни донесе промени, на светско ниво.

 

Тамара Илиева