Која е пречката во осигурување на значајни обележја како Нотр Дам? - Bits of insurance

Која е пречката во осигурување на значајни обележја како Нотр Дам?

Реконструкцијата на Нотр Дам, 800-годишната париска катедрала која беше уништена од пожар минатата недела, ќе чини милијарди долари, бидејќи архитектите, историчарите и занаетчиите работат на зачувување на средновековниот белег.

Но, спротивно на она што некој би помислил, мал дел од парите ќе доаѓаат од осигурителни компании.

Нотр Дам и сите негови дела пред 1905 година се сопственост на француската држава и не се осигурани. Француската влада е одговорна за трошоците како што се реставрација и обнова, бидејќи има финансиски средства за да го стори тоа. Приватното осигурување на нешто што е вредно како национален споменик ќе биде тешко и скапо.

Единствени форми на сопственост, како што се споменици или религиозни реликвии, тешко се вреднуваат. Како да се стави цената на чувства, историја и меѓународна слава?

“Мал број на специјализирани осигурителни компании, особено Лојд од Лондон, честопати се подготвени да го прифатат ризикот од преземање вакви проценки, но премиите што се добиваат се прилично високи”, рече Брус Хубер, професор по право на Универзитетот во Нотр Дам во Индијана.

Високите нето-вредни поединци, корпорации и други субјекти со значителни средства – како Франција или било која друга нација-држава – честопати одлучуваат да се осигураат самостојно.

“Според пресметките трошоците за финансирање на повремените поправки ќе бидат пониски од збирот на премиите за осигурување”, рече тој. “Така, јас би се сомневал дека Египет купил сеопфатна полиса за осигурување, на пример за пирамидите во Египет”.

Додека француските власти сé уште ја испитуваат причината за пожарот во Нотр Дам, вниманието моментално е на проектот за реновирање во висина од 6 милиони евра. Реконструкцијата на вековното обележје е тешка и скапа бидејќи целта е да се зачува оригиналниот карактер на зградата, а не само да се замени.

Ecclesiastical Insurance, компанија со седиште во Обединетото Кралство, која веќе 130 години ги осигурува црквите, вели дека структурите се комплицирани за да се осигураат поради нивната возраст.

На пример, во Велика Британија, зградите за кои се смета дека се со висока историска вредност мора да бидат обновени на ист начин како што биле првично изградени. Тоа значи наоѓање на материјали и занаетчии кои можат да репродуцираат работа од средновековни времиња, што брзо станува многу скапо.

 

Тамара Илиева