Фалсификување на смрт поради осигурување на живот - Bits of insurance

Фалсификување на смрт поради осигурување на живот

Честа причина за смртта е колекцијата на осигурување на живот. Во современиот свет, идејата за постапување по твојата смрт е прилично нереална, но ако се вратиме во 1800-тите или 1900-тите, лажирањето било сосема лесно. Дури и ако телото не изгледаше премногу како тебе, немаше ДНК тестови со кои се идентификуваше идентитетот. Ова се некои измами кои сè уште не завршија успешно.

Човек наречен Кумф

Според The Daily Democrat  од 1889 година, еден Германец по име Кумф бил фатен во измама кога се обидел да собере пари од осигурувањето. Се започна кога тој се облече во својата наводна сопруга и поднесе барање за осигурување на живот. По кратко време, Кумф ја фалсификувал болеста и неговата смрт, барајќи да го убеди својот лекар дека целата нејзина лага ќе биде поубедлива. Кумф отишол на неговиот погреб, преправен како неговата сопруга, и набрзо потоа ги собрал парите од осигурувањето. “На неговата несреќа, Кумф бил пијан еден ден без маска на неговата” жена “, по што бил фатен и уапсен”, пишува The Daily Democrat.

 Бизнисменката од Париз

Оваа приказна не води во Париз во 1890 година. Според весниците на тогашните весници, жената на која приватниот бизнис се распадна, имала проблеми со кредитите што не можела да ги отплати. Полицијата отишла на нејзиниот имот, но кога пристигнале во куќата, го нашле мртвото тело во спалната соба. За среќа, доверителите се сомневаа во врска со оваа ненадејна смрт и кога сакале да се ослободат од телото, таа почнала да вреска. Наскоро и биле конфискувани сите средства и имотот по што била исфрлена на улица.

Случај на Хенри Шварц

Шварц бил пронаоѓач кој починал во експлозија во неговата лабораторија во август 1925 година. Ништо невообичаено, додека полицијата подоцна дознала  дека имал огромна сума на осигурување на живот. Потоа одлучиле да го испитаат телото и да побараат помош од стоматолог кој открил дека забите не биле Шварц. Полицијата издаде налог за апсење на Шварц и го обвини за убиство.

Грофот Енлинг

Во 1870 година, унгарскиот гроф Енлинг живеел во Њујорк, заедно со неговата сопруга и љубовница. И покрај неговата титула, Енлинг имал големи парични проблеми, па решил да го обезбеди животот на својата љубовница. Таа потоа ја фалсификувала болеста, а грофот го повикал обучениот хирург да ја идентификува нејзината наводна смрт. По прогласувањето на смртта, Енлинг наскоро ја наплатил полиса за осигурување и го пополнил својот билет. Сепак, осигурителната компанија била сомнителна и наредила ексхумација на нејзиниот гроб. Наместо телото, во куферот биле пронајдени наредени цигли. Грофот и неговата љубовница беа наскоро уапсени.

Гане Ангелов