Hiscox за пожарите во Грција - Bits of insurance

Hiscox за пожарите во Грција

Ситуацијата во Грција е мирна одкако стивнаа пожарите кои дивееа по Пелопонез. Во пожарите загинаа 91 лице, голем број беа повредени, изгорени беа куќи, автомобили особено лошо поминаа првите редови до брегот. 

Како по секоја непогода се очекува голем наплив на побарувања за исплата на штетите кои настанале. Меѓутоа овој пат уништение беа имоти на супербогати семејства што преставува дополнителен проблем за осигурителниот сектор.

Осигурителната компанија Hiscox, во чија листа на клиенти се наоѓаат голем број на богати фамилии низ целиот свет, изјави дека е подготвена да се соочи со побарувањата за исплата на штети од катастрофата. Шефот на Hiscox изјави дека ќе биде многу изненаден доколку нема погодено викенд куќи на неговите клиенти од тој регион, но сепак очекува да има загуби неговата фирма од пожарите бидејќи голем број клиенти има кои имаат имот на тие простори.

Во првата половина на 2018 година Hiscox има остварено профит од 140 милиони евра. Што доколку има штети за исплата нема да им биде проблем да ги исплатат.