Инфлацијата во Венецуела продолжува да расте - Bits of insurance

Инфлацијата во Венецуела продолжува да расте

венецуела

Инфлациајта во Венецуела до крајот на годинава се очекува да достигне милион проценти според меѓународниот монетарен фонд. Печатењето на пари од властите во Каракас не е доволно за покривање на дефицитот со кој се соочуваат.

– Кризата во која западна Венецуела може да се спореди со онаа која беше во Германија од 1923 година или во Зимбабве од крајот на 2008 година, изјави Алехандро Вернер од ММФ.

Доколку продолжи инфлацијата во Венеција, се очекува да следи иселување на населението во соседните земји со што економскиот пат се заканува и во соседните држави на Венецуела.