Осигурување на репродуктивниот материјал на коњите - Bits of insurance

Осигурување на репродуктивниот материјал на коњите

коњ

Tркачките коњи дефинитивно не се шега. Во градoт Хонг Конг, хокеј клубот на Хонг Конг е домаќин на исклучително популарни коњски трки секоја среда и сабота. Дури и напаѓачот на Манчестер Јунајтед Вејн Руни е сопственик на тркачки коњ.

Како и да е, не треба да биде изненадување што многу компании во своите понуди имаат полиси за осигурување на живот на коњи. Но, полиси кои покриваат коњски репродуктивни материјали? Тоа може да биде малку чудно. Постојат околу  шест компании кои издаваат полиси со ваква ставка, една таква осигурителна компанија се наоѓа во Council Bluffs, Iowa, наречен Redland Insurance Co . Полисата е едноставна и чини 10.000 долари за Quarter Horses (раса на коњ, која е многу честа во трките). Други раси може да бидат осигурени со ист износ за дополнителни 100 долари на годишната премија. Знаејќи дека репродуктивниот материјал на коњите е скап и дека за шампионска репродуктивна материја се чека ред, пред да се добие, ваквите полиси се одлични за тие кои имаат коњи и сакаат да си ја осигураат својата инвестиција.