Како до поголема почит? - Bits of insurance

Како до поголема почит?

tacobell

Во 2001 година, во периодот кога вселенската станица Мир беше повлечена и требаше да се урне некаде во јужниот дел на Тихиот Океан, Тако Бел направи многу смел промотивен трик. Компанијата за брза храна вети дека ќе им обезбеди на сите во Америка бесплатна тако, ако вселенската станица се распрсне во одреден периметар од 40х40 метри во Тихиот Океан.

По промашувањето на станицата која не ја погоди целта американците се вознемирија, а Тако Бел се спаси од бесплатен сообраќај за нарачки на храна на својата веб-страница за време на промоцијата. Ако Мир го направеше своето идеално слетување, Тако Бел би потрошил околу 272,7 милиони долари. Тие го презедоа овој ризик така што цел синџир на ресторани купија полиси за покривање на ризиците, познати како осигурување за надомест на награда.

Сега луѓето имаат многу повеќе почит кон Тако Бел, откако го презеде тој “ризик” не знаејќи дека тие претходно направиле осигурување за можната загуба.